Kevään 2021 aikana Uutta luova asiantuntijuus -hanke julkaisee kuusiosaisen podcast-sarjan, jossa käsitellään yksilön ja yhteisöjen oppimista monista erilaisista, ajankohtaisista näkökulmista. Luovaa oppimista -podcastin juontajat Vili Kaukonen, Anne Martin ja Teppo Toikka keskustelevat eri alojen tutkijoiden kanssa oppimisen ilmiöistä, kuten motivaatiosta, toimijuudesta, ilmiölähtöisyydestä ja oppimisorganisaatioiden muutoksista.

Luovuus, oppiminen, ammatillinen kehittyminen, yksilön kasvu ja oppivat organisaatiot… Oppimisen ilmiöt kiinnostavat yli tieteenalojen ja koskettavat meitä kaikkia. Oppiminen puhututtaa, mutta sitä myös tutkitaan monin keinoin ja monilla eri aloilla. Luovaa oppimista -podcastissa halusimme keskustella oman työyhteisömme Jyväskylän yliopiston asiantuntijoiden kanssa ja kuulla, millaista tutkimusta ja kehittämistyötä oppimisen saralla on tehty ennen ja tehdään tänä päivänä. Aloitusjaksossa kerrotaan podcastin tekemisen motiiveista ja juontajien taustoista. Opettajankoulutuslaitoksen tutkijakolmikko Anne, Vili ja Teppo kertovat hieman itsestään ja omista tutkimusprojekteistaan. Meille podcastin tekeminen antoi mahdollisuuden paitsi oppia uutta, myös tavata etänä ja tutustua kollegoihin, joihin koronan vuoksi emme pääse kampuksella kohtaamaan. Jokaisessa haastattelussa saamme kuulla paitsi oppimisen ilmiöistä, myös tutkijoiden urapoluista ja erilaisista suunnittelun, testaamisen, kehittämisen ja kompuroinninkin vaiheista, joita luoviin oppimisprosesseihin liittyy.

Ensimmäisessä varsinaisessa jaksossa keskustellaan emeritusprofessori ja tietokirjailija Jarmo Liukkosen kanssa urheilumaailmasta, henkisestä valmennuksesta ja motivaatiosta. Toisessa jaksossa puidaan toimijuuden käsitettä ja sen merkitystä työelämässä ja koulumaailmassa, ja vieraamme, yliopistotutkijat Päivi Hökkä ja Katja Vähäsantanen kertovat muun muassa siitä, miten tunteet liittyvät toimijuuteen. Podcastin kolmannessa jaksossa kuullaan organisaatiomuutoksesta, joka toteutettiin Monikielisen akateemisen viestinnän keskuksessa (Movi), ja opitaan myös siitä, millaista on tulevaisuuden kielten ja viestinnän oppiminen. Vieraana jaksossa on Movin johtaja Peppi Taalas ja ULA-hankkeen johtaja, professori Mirja Tarnanen. Neljännessä jaksossa opettajankouluttajat Mikko Hiljanen ja Riitta Tallavaara sekä opettajaopiskelijat Milla Hytinkoski ja Eero Kokkarinen kertovat demokratiakasvatuksesta – mitä se on ja miksi demokratiakasvatusta tarvitaan niin opettajankoulutuslaitoksessa kuin kouluissakin? Viimeinen jakso paneutuu koulun muutokseen, kun vakiovieraamme Mirja Tarnanen sekä väitöskirjatutkija Antti Moilanen ja emeritusprofessori Pentti Moilanen pohtivat kanssamme, mitä tutkimus kertoo meille ilmiölähtöisyydestä ja oppijoiden itseohjautuvuuteen tukemisesta.

Jos sinua kiinnostaa luovuus, oppiminen ja luova oppiminen työelämän, koulun ja kampuksen konteksteissa sekä laajemminkin osana ihmisen kasvua, olet löytänyt sinulle sopivan podcastin! Tervetuloa siis mukaan!

Avausjakso ja ensimmäinen haastattelu julkaistaan 7.4.2021, ja loput jakson viikon välein huhti-toukokuun aikana. Luovaa oppimista -podcast löytyy Spotifysta ja Soundcloudista sekä ULA-hankkeen Youtube-sivustolta. Kommentoi kuulemaasi twitterissä #luovaaoppimista, Facebookissa tai Instagramissa CreativelearningJYU-tilillämme.

Kategoriat: Yleinen

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *